Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Τεθλιμμένη οδός...

Μια νοητική δραστηριότητα πολύ διαφωτιστική είναι να ψάχνεις αναλογίες και συμβολισμούς σε ό,τι κάνεις...Απαραίτητα συνοδευτικά ο πασατέμπος και μια ανιαρή ή ανύπαρκτη παρέα. Και ένα χαλασμένο ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο. Ας ξεκινήσουμε με τα του δρόμου.... Έχουμε και λέμε, λοιπόν...

1. Καθώς οδηγείς πετάγεται στο δρόμο σου ένα γατάκι, σκυλάκι, σκαντζοχοιράκι...Πίσω σου ακολουθεί σειρά με αυτοκίνητα και ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης
Επιλογή 1: Φρενάρεις απότομα γλυτώνοντας το γατάκι. Σε αυτή την περίπτωση οι πίσω σου, θα πάθουν τη ζημιά, ενδεχομένως κι εσύ από το χτύπημα.
 Επιλογή 2: Στραβοτιμονιάζεις, μανουβράρεις. Οι πίσω γλυτώνουν. Υπάρχει  όμως ο κίνδυνος το γατάκι να τρέξει στο σημείο που έστριψες. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να χτυπήσεις τους απέναντι.
Επιλογή 3: Πέφτεις στο χαντάκι, απ'όπου βγήκε το γατάκι. Και πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψει πίσω απ'εκεί που βγήκε.
Επιλογή 4: Οδηγείς πάντα αργά, ώστε να προλαβαίνεις κάθε τέτοιο απρόοπτο συμβάν και το φρενάρισμα να μην είναι απότομο. Προτού φρενάρεις, καλύτερα να ανάψεις τα προειδοποιητικά φωτάκια κινδύνου.

Συμπέρασμα:  Όταν δεν βιάζεσαι και δεν σε πνίγει το άγχος να προλάβεις κάτι, όταν τύχει το απρόοπτο, ούτε σκοτώνεις την ευκαιρία, ούτε σκοτώνεις αυτούς που εξαρτώνται από εσένα για να την προλάβεις, ούτε βγαίνεις εκτός τροχιάς. Απλά είσαι πάντα έτοιμος/η και προειδοποιείς τους δικούς σου ανθρώπους ότι πρόκειται να σταματήσεις, όχι γιατί θέλεις να τους αφησεις στη μοίρα τους, αλλα για να γλυτώσεις κάτι. Ποτέ επίσης δεν αφήνουμε κάποιον αβοήθητο, γιατί σκεφτόμαστε τους πίσω, τους απέναντι, τους δίπλα. Ούτε σκοτώνουμε ευκαιρίες να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι.

2. Έχεις την ευκαιρία να προσπεράσεις ένα φορτηγό σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης.
Επιλογή 1:Το κάνεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σε ακολουθεί.
Επιλογή 2 :Δεν το κάνεις.  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να οδηγείς μεν αργά, να μην κινδυνεύεις όμως να σε λιώσει από πίσω. Ενδέχεται επίσης να στρίψει στην επόμενη έξοδο, και άδικα να έθεσες τον εαυτό σου και τους άλλους σε κίνδυνο.

Συμπέρασμα: Όπως και το φορτηγό, έτσι και κάποιοι άνθρωποι, αργόστροφοι, αρνητικοί, ενοχλητικοί, μπαίνουν στη ζωή μας απλά για να λειτουργήσουν ώς ανασταλτικοί παράγοντες. Όταν οι πράξεις τους είναι στο οπτικό σου πεδίο, όπως και τα λόγια τους, κατα κάποιο τρόπο ελέγχονται και εσύ μπορείς να ελέγξεις προς τα που πάνε, που το πάνε δηλαδή, και τους αποφεύγεις. Όταν όμως "τους την βγεις" και τους έχεις από πίσω, σε ελέγχουν αυτοί και με μια επιτάχυνση μπορούν να σε λιώσουν.

3. Βιάζεσαι και αντιλαμβάνεσαι ότι στα φανάρια, η λωρίδα με τα λιγότερα αυτοκίνητα, δεν είναι η λωρίδα που  θα σε βγάλει εκεί που πρέπει. Μην το συζητάς..Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός.... Μπορεί να σου φαίνεται η απατεωνιά εύκολη, την πληρώνεις όμως ακριβά...Κάτσε και περίμενε και μην μιζεριάζεις.

4. Είσαι μάρτυρας ενός τροχαίου, στο οποίο είδες καθαρά τι έγινε και ποιος έφταιγε. Επιλογή 1 : Μιλάς, καταθέτεις, εμπλέκεσαι. Επιλογή 2: Δεν ασχολείσαι και δυναμώνεις την ένταση στο ραδιόφωνο.

Συμπέρασμα: Αν κάνεις το δεύτερο, σε περίπτωση καυγά ή διαμάχης, νομιζόμενος/η ότι τήρησες ουδέτερη στάση, κάνεις λάθος. Είσαι συνένοχος με τον θύτη. Μίλα, πάρε θέση. Αλλιώς ο "ασυνείδητος οδηγός", θα συνεχίζει να κάνει μαλακίες και να καταστρέφει ζωές.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου