Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Αρνητικές έγγραφές

Μερικά θέματα που προκύπτουν στην ανωνυμία του ιντερνετ, και ειδικά του μπλοκιγκ είναι τα προσωπεία, οι αυθυποβολές και οι αρνητικές εγγραφές. Τα δύο πρώτα είναι προϋποθέσεις του τρίτου το οποίο έρχεται, υπο μορφή σχολίων, ανώνυμων κυρίως αναγνωστών, να επικυρώσει την ύπαρξη, την παρουσία, την ψυχολογικά ελέγξιμη προσωπικότητα των συγγραφέων.   Τι εννοώ όμως λέγοντας "αρνητικές εγγραφές"; Πού τις συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή και ποιο αντίχτυπο έχουν στη ψυχολογία μας γενικότερα;

Αρνητικές εγγραφές είναι λόγια που εγγράφονται στο υποσυνείδητό μας και προδιαγράφουν τη στάση μας. Ένας που συνέχεια κλαίγεται, είναι απαισιόδοξος, παραπονιέται συνέχεια, ή ένας άλλος που σου κολλά επίθετα και ονόματα, σε προετοιμάζουν ψυχολογικά να δεχτείς την αρνητικότητά τους ως το μέτρο αυτοαξιολόγησής σου, ενώ υποσυνείδητα μηνύματα σου υποβάλλουν, ότι αυτό θα γίνεται πάντα. Τα πράγματα είναι απλά. Ο αρνητικός εγγραφέας, έχει σκοπό να εξαφανίσει το χαμόγελο από το πρόσωπο του συνομιλητή του για δικούς του διάφορους λόγους, ενώ στην περίπτωση των χαρακτηρισμών θέλει να τον υποβιβάσει στα μάτια τρίτων και να υποδείξει στους υπόλοιπους, έμμεσα ότι αυτός έχει την ορθή κρίση και αυτόν πρέπει να εκτιμούν. Πρόκειται για συγκεκαλυμμένη ανασφάλεια, για συναισθηματικά κενά για ασταθείς προσωπικότητες που θλίβονται όταν η εικόνα που θέλουν για τον εαυτό τους ενσαρκώνεται στο πρόσωπο αλλων ή αντίστροφα θυμώνουν όταν αντιπρότυπά τους εξελισσονται και προοδεύουν.

Πού θα τους συναντήσετε;; Πρέπει να προσέχετε πολύ τα άτομα που σας πλησιάζουν σε ένα νεο για σας περιβάλλον. Τα άτομα αυτά θα ξεκινήσουν να σας θάβουν άτομα που δεν γνωρίζετε, με αποτέλεσμα όχι μόνο να προλαβαίνουν την κρίση σας γι'αυτά αλλά για να σας μυήσουν στην τακτική αυτή ως κώδικα επικοινωνίας. Πρόκειται για άτομα που χρειάζονται συμμάχους, και επιχειρούν να σφυγμομετρήσουν την ηθική και τον χαρακτήρα σας, ώστε να ξέρουν από τι να προσέχουν. Είτε σχολιάσετε, είτε όχι, είναι σαν την χολέρα. Μεταδίδουν την εμπάθεια σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς να το καταλάβετε θα βρεθείτε να τσακώνεστε με τα συγκεκριμένα άτομα.  Σε γυναικείους κύκλους, οι αρνητικές εγγραφές γίνονται με απανωτά κομπλιμέντα σε ένα τρίτο πρόσωπο. Τα κομπλιμέντα αυτά είτε συναντώνται είτε όχι σε σας, σκοπό έχουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι το τρίτο αυτό πρόσωπο είναι ο απόλυτος φορές και όχι εσείς. Αρνητικά σχόλια, απαισιόδοξες προβλέψεις είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι βεβαια τύποι αρνητικών εγγραφών, αλλά συχνά, η επανάληψη από μόνη της μιας λέξης, μιας φράσης, έχει ως αποτέλεσμα να περάσει στο υποσυνείδητό μας ως συγκεκαλυμένο μήνυμα, με τον εγκέφαλο να προσπαθεί να αναιχνεύσει προθέσεις. Φαντάζομαι πως όλοι έχουμε παραδείγματα. Και θεωρώ πως, οι περισσότεροι κάνατε συνειδητά αρνητικές εγγραφές όταν ήσασταν υπερβολικά δειλοί ώστε να εκφράσετε αυτό πραγματικά που σας πείραξε, επειδή δεν θέλατε να συζητήσετε με την/τον άλλη/άλλο, γιατί απλά βρισκόταν εκμηδενισμένος υποστασιακά στο μυαλό σας. Το να εκμηδενίζεις τον άλλο με τη σκέψη και να τον διαλύεις συναισθηματικά με τα λόγια, είναι πράγμα παράδοξο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Ο σαδισμός αυτός μαρτυρεί οτι ο άλλος δεν είναι εκμηδενισμένος, είναι το κέντρο της ύπαρξής σας. Ζείτε, αναπνέεται γι'αυτόν και η λύπη του είναι η χαρά σας. Φέρτε για παράδειγμα τώρα στο μυαλό σας κάποιον που αντιπαθείτε. Προσπαθήστε να του κάνετε κομπλιμέντο. Μπορείτε;; Αν όχι, προσπαθήστε να τον βρίσετε. Ούτε;..Μη μου πείτε σας παρακαλώ ότι μπορείτε να αδιαφορήσετε..Συγγνώμη αλλά ήταν το πρώτο πρόσωπο που σας ήρθε στο μυαλό. Η δειλία και ο φθόνος, μετατρέπουν τον άνθρωπο σε ένα αρνητικό εγγραφέα.

Στην περίπτωση τώρα των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και δικτύωσης, η αρνητκή εγγραφή πάει πολύ πιο βαθιά και γίνεται πολύ πιο ωμή. Ο αρνητικός εγγραφέας, χωρίς πρόσωπο, ο αποδέκτης χωρίς πρόσωπο, η αρνητική εγγραφή γίνεται υποκείμενο στη γραφή ως τέτοια. Εκμηδενισμένης της ταυτότητας δέκτη και πομπού, είναι απογυμνωμένη των φανερών προθέσεων, αποδεσμεύεται της εξάρτησής της από το προφίλ ενός ομιλητή και συνιστά είτε μια "τρολλιά" ως έκφραση απόγνωσης για τη στέρηση της δυνατότητας του να είναι κάποιος σεβαστός, είτε μια μελετημένη προσπάθεια καθοδήγησης και τακτική φίμωσης.

Γίνεται λόγος συχνά για ηλεκτρονικό έγκλημα και εκφοβισμό και στα διαφημιστικά σποτάκια βλέπουμε κατατρομαγμένους εφήβους να δέχονται αρνητικές εγγραφές. Μόνο που και αυτή η εικόνα είναι από μόνη της εγγραφή. Σου υποδεικνύει τον τρόπο αντίδρασης. Βασικά τα παντα κατασκευάζουν στάσεις και συμπεριφορές.

Με βασική υποψία την χαμηλή αυτοεκτίμηση κάποιου, οι επιθέσεις γίνονται ώστε να φιμωθεί εντελώς και να σταματήσει να υπάρχει. Αν τώρα, κάποιος συστηματικά σας καλοπιάνει αλλά συνέχεια σας θάβει τους άλλους, είναι για να σας μεταφέρει τη σταση αυτή ως την ενδεικνυόμενη, για να έχει την ευκαιρία να σας ακούει με τη σειρά του και να ελέγχει τους υπόλοιπους. Ο αυτοσαρκασμός, εκλαμβάνεται από χαμηλής νοημοσύνης ανθρώπους, ως ένδειξη χαμηλής αυτοεικόνας. Και αυτό τους κάνει να θέλουν να τον διαλύσουν.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Θα προτιμούσα ωστόσο να συνεχίσω με παραδείγματα. Και αυτά τα περιμένω από εσάς.  Περίεργο που ξεκίνησα αυτό το ποστ για να γραψω δύο παραδείγματα που θυμήθηκα απόψε και τελικά θεωρητηκολόγησα, Ελπίζω αυτό να μην είναι αρνητική εγγραφή για το ότι δεν είστε άξιοι να σας παραθέσω τα παραδείγματά μου. Κάποιοι από σας σίγουρα δεν είναι. Αλλη φορά συνεχίζουμε. Ενύσταξα. Νυστάξετε τζιαι εσεις :)

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου