Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Πολλά "τραούθκια"


Διαβάζοντας διάφορα κυπριακά μπλογκς, παρατηρώ ότι τα πιο στρατευμένα σε πολιτικά θέματα γράφονται από Κύπριους που μένουν προσωρινά ή μόνιμα στο εξωτερικο και πάντα " ξέρουν καλύτερα" από τους μόνιμους κάτοικους της Κύπρου, τί γίνεται στο νησί και τί πρέπει να γίνει. Μάλιστα, παρακολουθούν στενά την επικαιρότητα και αναλαμβάνουν να μας μεταφέρουν ειδήσεις και να τις ερμηνεύσουν.

Όποια άποψη κι αν πρεσβεύουν, την προωθούν με φανατισμό΄, με προφανή διάθεση προπαγάνδας. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα σύμπτωμα, ένα απωθημένο, όσων έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους. Είναι γεγονός, πάντως, ότι αναφέρονται γενικά υποτιμητικώς στη νοημοσύνη, όσων αποφάσισαν να μείνουν στην Κύπρο περισσότερο από ένα μήνα τον χρόνο. Επιπλέον, η άποψή τους για το τι δέον γενέσθαι είναι συχνά αντίθετη με τις απόψεις της πλειοψηφίας. Οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα που τους φιλοξενεί, είναι " καλύτερο" και πιο όμορφο από την Κύπρο και πρέπει να αποτελέσει γνώμονα για το τι πρέπει να γίνει και εδώ. Οι Κύπριοι, παρουσιάζονται συχνά στα κείμενά τους, ρητά ή έμμεσα, ότι είναι " ξεροκέφαλοι, χώρκατοι, τριτοκοσμικοί, πρόβατα, άβουλοι, άνθρωποι χωρίς άποψη και πυξίδα" ενώ η άποψή τους όπως εκφράζεται σε δημοψηφίσματα και εκδηλώσεις, παρουσιάζεται ως "επιζήμια" για το μέλλον της πατρίδας τους. " Χρήζουν έξωθεν καθοδήγησης" και πρέπει να φιμώνονται και να μην έχουν άποψη για το μέλλον τους.

Οι κειμενογράφοι, που έρχονται το πολύ δύο μήνες τον χρόνο για διακοπές στην Κύπρο, είναι σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, πεπεισμένοι για την ποιότητα ζωής μας και ξέρουν τί είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Δεν ξέρω πόσο πολιτικοποιημένοι είναι στις χώρες που θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Ούτε κατακρίνω την στενή παρακολούθηση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής της Κύπρου από τον οποιοδήποτε. Καμιά φορά η αποσταση μπορεί να σου επιτρέπει να δεις το δάσος. Απλά μου κάνει εντύπωση η τυποποίηση και η προβλεψιμότητα κάποιων συμπεριφορών. Ίσως να συνιστούν συμπτωματολογία μας κατάστασης. Και όχι μόνο για τους Κύπριους του εξωτερικού. Ξέρω γώ..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου