Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Διαφημιστικό διάλειμμα-Νύχτες καλοκαιριού


Η παράσταση μας έχει και διαφημίσεις. Όπως κάθε προβολή που τιμά τον εαυτό της, έτσι και εδώ θα προηγηθεί ένα σύντομο διαφημιστικό των "προσεχώς" αυτού του καλοκαιριού στη Λευκωσία.

Να ανοίξω εδώ μια παρένθεση και να ενημερώσω τον Π.Καποδίστρια, ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης με κυριότερο "αξιοθέατο" την πράσινη γραμμή. Είναι επίσης η πόλη στην οποία αντί να προβάλλονται τα τείχη της, και να αναδειχθεί το ενετικό παρελθόν της πόλης, όπως π.χ γίνεται με την Ρόδο, η δήμαρχος αποφασίζει να χύσει μπετά και να κατασκευάσει μια μοντέρνου τύπου πλατεία στο κέντρο. Σκάνδαλα σκανδάλων μ'αυτήν την ανάθεση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το μεγαλύτερο όραμα των δημάρχων Λευκωσίας, όπως διατυπώθηκε από τον πρώην δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη και συνεχίστηκε από τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα είναι η ένωση των αποχετευτικών με την κατεχόμενη Λευκωσία. Η δημαρχεία της Ελένης Μαύρου, σημαδεύτηκε την διάνοιξη της οδού Λήδρας από το προτεκτοράτο του κατοχικού καθεστώτος, ώστε να ενισχυθούν τα οικονομικά των πτωχών τουρκοκύπριων και έποικων εμπόρων. Οι δικοί μας θεώρησαν την κίνηση αυτή ως την λύση του κυπριακού και για ένα διάστημα η περιοχή έμοιαζε με το πανηγύρι του κατακλυσμού ( θα μιλήσουμε άλλη φορά γι'αυτό το πανηγύρι) .

Γενικά στη Λευκωσία πάντα κάτι γίνεται. Ιδίως τώρα που αυτή απέκτησε "πολιπολιτισμικό"χαραχτήρα με τις συνοικίες Ασιατών, Αφρικανών, Γεωργιανών, Σύριων, Σείριων (καλά το παράκανα), που συγκροτούνται στην "εντός των τειχών"Λευκωσία, η πόλη είναι ένα παράθυρο στον κόσμο! Να πούμε επίσης ότι η δήμαρχος αρνείται πεισματικά, τόσο την έγερση βουδιστικού ναού ( λόγω "οχλαγωγίας") όσο και καινούργιου καθεδρικού ναού ( λόγω αρχιεπισκόπου). Πέρυσι επίσης, στα καλά καθούμενα, έπεσε η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου, και τελούσε θερινό. Όπως σας είπα, πάντα κάτι γίνεται στη Λευκωσία. ( γι'αυτό νιώθω να μου ταιριάζει ως πόλη).Για να δούμε τί γίνεται "πολιτιστικώς" σε όσο καλοκαίρι μας απομένει.

Στα χέρια μου έχω ένα πτυσσόμενο οκτάφυλλο, χρώματος μπλου, με τον τίτλό "Νύχτες καλοκαιριού", εκδιδόμενο, από ποιόν άλλο;Από τον Δήμο Λευκωσίας. Το βλέπετε όλοι; Και οι πίσω; Ωραία. Χορηγοί: ΚΟΤ, ΣΠΕ Παλουριώτισσας, Υπουργείο Παιδείας (το οποίο συνήθως επιχορηγεί χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων, μας εκπλήσσει εδώ), το Βελούτο Καζα( αναθεμαν με τζι αν ηξέρω τι ένι) και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο. Μάλιστα. Για να δούμε τί έπεται, σε όσο καλοκαίρι μας έμεινε.

21 Αυγούστου 2009
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκεται εν εξελίξει μια συναυλία από την "Ανδρομική κομπανία"ένα φοιτητικό, ρεμπέτικο σχήμα, στο Πολυεργαστηριακό Κέντρο Χρυσαλινιώτισσας. Με άλλα λόγια ελάτε να βαρεθούμε μαζί. Φαντάζομαι ( δεν έχω ιδέα ποιοί είναι, εξηγούμαι) μια τραγουδίστρια μαυρισμένη, με ξώπλατο φουστάνι και ύφος ψωνισμένο και θεατρικό, και ένα τραγουδιστή με το ίδιο ύφος και γιλέκο, να ανταγωνίζονται στα ντουέτα χωρίς κανένας να καταδέχεται να κάνει δεύτερη φωνή με εκκωφαντικά και άκρως αντιακουστικά αποτελέσματα.Επίσης, φαντάζομαι εκπαιδευόμενους στο μπουζούκι κατα τα αντικοινωνικά εφηβικά τους χρόνια νεαρούς, να παριστάνουν τώρα τους οργανοπαίχτες, και είτε να ψιλοφλερτάρουν με τους τραγουδιστές, προσπαθώντας να μας δώσουν την εντύπωση ότι κάτι παίζει με την γκόμενα που τραγουδά, είτε να παριστάνουν τα βαριά πεπόνια επικεντρωνόμενοι στο όργανο τους και στη συννεφιασμένη Κυριακή, μπροστά από ένα κοινό άνω των 60 χρόνων. Κάτι σαν την λαϊκή ορχήστρα του ΡΙΚ ένα πράγμα.


24 Αυγούστου 2009.
Την ερχόμενη Δευτέρα δηλαδή. ΄Την μέρα που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην λεωφόρο Αθαλάσσας.
"Εθιμα του Σίτου"με αναπαράσταση των αγροτικών δουλειών της Κύπρου τον "παλιό καιρό". Την αναπαράσταση πλαισιώνουν χοροί και μουσικές από τον πολιτιστικό όμιλο "Βσιλιτζιά". Με άλλα λόγια, έπρεπε να κάνουν ντε και καλά κάτι, τους τέλειωσε η έμπνευση και κάποιος από τον όμιλο είχε σύνεργα του θέρους από το κατεδαφισθέν σπίτι του μακαρίτη του παππού του και κάποιου άλλου η αρτηριοσκληρωμένη γιαγιά του, του μιλά συνέχεια για το "θέρος". Εικάζω πως το κοινό θα είναι 10 χρονών και κάτω και οι συντελεστές σαραντάρηδες οικογενειάρχες. Μάλλον θα περιπλανιούνται και γυναίκες ντυμένες παραδοσιακά, με πεπέ ( φράντζες) , άη λαϊνερ και την κουρούκλα φορεμένη σαν μπαντάνα, και βρακάες με τα κινητά στα αυτιά και οργανωτικά καθήκοντα.


Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

"Τα μεγάλα λαϊκά"από το μουσικό σχήμα "Ηχόραμα"στην Πλατεία Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου. Παρόμοια περίπτωση με το μουσικό σχήμα "Ανδρομική κομπανία"με τη διαφορά ότι μάλλον θα πρόκειται για πενηντάρηδες ( μάλλον), εκ των οποίων ένας με το ηχόχρωμα του Καζαντζίδη και μια με το ύφος της Μαρινέλλας. Πάντως, είναι γεγόνός, ότι παρόλους τους γάμους που παρευρίσκονται οι Κύπριοι και την ακρόαση των πιο πάνω τραγουδιών στα 200 ντεσιμπέλ, εντούτοις αυτά κατέχουν κεντρική θέση στα ρεπερτόρια επιλογής τους.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009Υπαίθριο θέατρο Πύλης Αμμοχώστου. Η θεατρική ομάδα "Ανεράδα"παρουσιάζει το έργο "Θηβαϊς ΧΙΙ Ικεσία". Σκηνοθεσία:Μαγδαλένα Ζήρα, Διασκευή:Μαγδαλένα Ζήρα, Μετάφραση:Μαγδαλένα Ζήρα. Μάλιστα.Μάλλον και το παρακάτω πρέπει να γράφτηκε από την ίδια ( τα σχόλια στις παρενθέσεις δικά μου): "Το έργο αποτελείται από αφήγηση και αναπαράσταση ( ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ) σκηνών από τη Ραψωδία ΧΙΙ του Ρωμαϊκού έπους Θηβαϊς του Στάτιου ( ΧΑ;), χρησιμοποιώντας ένα "χορό" πέντε γυναικών, ( ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ), σε μια σύνθεση της μορφής της αρχαίας τραγωδίας ( ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΑΜΟΡΦΟΠΟΙΗΤΗ;) και της παράδοση των ποιητάρηδων και των ραψωδών ( Α, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ). Καταλάβατε τίποτα; Ωχ Παναγία μου..


Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
Και τώρα κάτι πρωτότυπο. Συναυλία της Βούλας Κωσταντίνου με τίτλο "Στην παλιά Αθήνα" και αφιέρωμα στους καλλιτέχνες των δεκαετιών 1940-1970. Πλαισίωση αοπό χορευτικά από τον μουσικοχορευτικό όμιλο "Ρύμβο". Κάπως πρέπει να αξιοποιηθούν και όλοι αυτοί οι χορευτικοί όμιλοι. Και με τέτοιου είδους ρεπερτόριο, να'σου οι ρούμπες, να'σου τα χασάπικα, νά'σου τα τσιφτετέλια, να'σου και τα βαλς αμαλάχναούμ.


Με συγχωρείτε αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσω με τον Σεπτέμβρη. Αροθυμώ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου