Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Κραυγές απόγνωσης

Ακολουθούν εκφράσεις που ακούς συστηματικά στην Κύπρο καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δίδεται μετάφραση στην κοινή ελληνική για τους εξ Ελλάδος.

1. Ούφφου/όφφου Θεγέ μου

"Ουφ Θεέ μου". Επιφωνηματική φράση απόγνωσης. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται σε μονολόγους, ή σαν εισαγωγική φράση μιας πρώτης γνωριμίας μεταξύ αγνώστων. Η φράση που ακολουθεί είναι συνήθως η "υπομονή" ή ΄" όντως επόφκαλεν μας φέτος"( φέτος μας διέλυσε-εννοείται η ζέστη)

2. α μάνα μου, πυρά!Πυρά=ζέστη. Όχι, δεν υπονοείται ότι η φωτιά είναι γενεσιουργός δύναμη του σύμπαντος, απλά σημαίνει "τί ζέστη κι αυτή"

3. όη κουμπάρε, εν την ιφκάλλουμε.."Κουμπαρε δεν θα την βγάλουμε φέτος"( δηλαδή θα πεθάνουμε). Εννοείται ότι πριν ειπωθεί, ένας απο τους συνομιλητές σκούπισε τον ιδρώτα από το μέτωπό του με μαντηλάκι, ή πετσέτα που την έχει απλωμένη στο σβέρκο βρεγμένη, και είπιε με απόγνωση μια μπουκάλα νερό, ή ράντισε το κεφάλι του, ( σκυφτός με το χέρι να απομακρύνει το νερό από τοσβέρκο και να το φέρνει στην κουρία)

4 εν φυσά/εστάλωσε
Φράση δηλωτική της νηνεμίας. Οι ομιλητές μάλλον κάθονται σε μέρος (βεράντα, κήπος, παραλία) όπου υπο κανόνικές συνθήκες συνήθως φυσάει.

5. άδε με:κολλώ

("άδε με"=κοίτα με). Φ΄ραση που χρησιμοποιείται σε περιοχές με πολλή υγρασία που έχει ως αποτέλεσμα έναν ιδρώτα που κολλά σαν σιρόπι.

6. Εφάν μας
( =μας καταφάγανε, εννοείται τα κουνούπια) . Της φράσης προηγείται πετυχεμένη η αποτυχεμένη απόπειρα ο ομιλητής να σκοτώσει ένα κουνούπι, στο χέρι, στο μέτωπο, στον αέρα. Της φράσης ακολουθεί θωπεία των τσιμπημένων περιοχών, με συνοφρυωμένα τα φρύδια και σουφρωμένα τα χείλη.

7. εν αντέχω άλλο
Φράση απόγνωσης για όλες τις εποχές.

8. γύριστον τζιαι που ποδά

Εννοείται τον αεριστήρα.

9 εν δυναμώνει;Εννοείται ο αεριστήρας ή το έρ κοντίσιον

10 στους πόσους το έσιεις;βλ. πιο πάνω . "στους πόσους"εννοείται "στους πόσους βαθμούς"

11. Καλα τζι αντέχετε
Ο ομιλητής είναι μάλλον Λευκωσιάτης προσκεκλημένος σε φίλους του στη Λεμεσό, Λάρνακα ή Πάφο. Στην ουσία η φράση αυτή σημαίνει "σαν την Χώραν ένεσιει"

12. α μανούλλα μου

Φράση που λέγεται όταν ο ομιλητής εξέλθει του φούλλη ερ κοντίσιοντ αυτοκίνητου του και δώκει μέσα στην πυρά.

13. σύρε νάκκον τζεί όλάν( ="κάνε πέρα ρε"). Φράση που λέγεται επί καναπέδων και κλινών ως επί το πλείστον.

14. έπιαν μας ο λάλλαρος( "λάλλαρος=δυνατός ήλιος). Ο ομιλητής στέκεται ώρα στον ήλιο περιμένοντας, ή περπατά σε ώρες που οι υπεριώδεις ακτινοβολίες κάνουν πάρτυ.

15. Παναϊα μου!Φράση που λέγεται συνήθως από άτομα με προβλήματα στην αναπνοή, ηλικιωμένους ή υπέρβαρους. Εξαιτίας της λακωνικότητας της, είναι σημάδι ότι όντως ο ομιλητής δεν είναι καλά και δεν μπορεί να το αναλύσει. Πάρτε τον/την σε σκιά και δώστε του/της νερό.

16 ε γαμώτο! εγίνηκα φούσκα!
( φούσκα=μούσκεμα)
Ο ομιλητής ίδρωσε και φοράει τα καλά του.

17. "τρέχουν που πάνω μου"Η ομιλήτρια ίδρωσε και είναι βαμμένη.

18. "Φκάλλουσιν αύραν οι τοίσιοι"
( βγάζουν ζεστή αύρα οι τοίχοι) Υπερβολή που ποτέ δεν εξακριβώθηκε, αλλά όσοι την λένε παίρνουν όρκο ότι ο τοίχος τους λειτουργεί ως θερμάστρα. Δεν ξέρω...τί να πώ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου