Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

19/5/1922 Γενοκτονία των Ποντίων-Pontian's Genocide

"Αναπαύσον Κύριε τας ψυχάς των Ποντίων σφαγιασθέντων αδερφών ημών τη 19η Μαϊου 1922"έψαλε ο παπάς χθες στην εκκλησία. Δεν ξέρω, αν δεν υπήρχαν και αυτά τα μνημόσυνα,θα θυμόμασταν, μέσα σ'όλη αυτή την παραζάλη, τέτοιες ημερομηνίες; Με την αναφορά του ιερέα, ανταλλάξαμε με την διπλανή κυρία ( που περίμενε να ακούσει το όνομα συγγενικού της προσώπου που είχε το μνημόσυνο του), το ίδιο βλέμμα που ανταλλάζεις με κάποιον όταν δείχνει στην τηλεόραση σκηνές από την τουρκική εισβολή. Βλέμμα γεμάτο απογοήτευση, πόνο, βουβή διαμαρτυρία, μοιρολατρία, ηττοπάθεια. Από χτες στροβιλίζεται στο μυαλό μου αυτή η αναφορά. Αύριο, πιθανόν να γράψω ένα εκτενέστερο αφιέρωμα.

Σήμερα, το μόνο που μπορώ να κάνω, γιατί με έπιασε αυτό που με πιάνει όταν συγκλονιστώ από κάτι που είδα και θέλω να το μοιραστώ, είναι να σας παραθέτω ένα-δυο βιντεάκια που αφορούν την Ποντιακή γενοκτονία. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους και ας βρεθεί και γι'αυτούς δικαίωση. Ο Πόντος δεν γίνεται να ξεγραφεί, ο Πόντος δεν είναι μόνο Ελλάδα, ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η Καππαδοκία ήταν η μάνα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής παράδοσης, της ελληνικής ψυχής. Σε μέρες που αντε και να πεις ασχολούνται κάποιοι, κάπως με το Κυπριακό, κάποιοι άλλοι αδερφοί μας από τον Πόντο, μοιάζουν να έχουν ξεγραφεί από τις ελληνικές καλένδες της εξωτερικής πολιτικής. Είναι άδικη, πολύ άδικη αυτή η αδιαφορία και η παραίτηση. Αυτή η άφεση αμαρτιών στην Τουρκία. Οι Αρμένιοι, από την άλλη, το πάλεψαν και το παλεύουν για να αναγνωριστεί η δική τους γενοκτονία, με πρωταγωνιστές (ποιούς άλλους;) τους Τούρκους. Οι Έλληνες, έχουν αυτό το στόχο στην άσκηση πολιτικής τους;

Οι Πόντιοι είναι περήφανοι, δεν κλαίγονται, στήνουν τη ζωή τους απ'την πέτρα με αξιοπρέπεια. Κρατάνε την παράδοση με νύχια και με δόντια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αφεθούν μονάχοι στον αγώνα τους. Όπως δεν μας άφησαν και εμας τους Κύπριους μονάχους όταν έγινε η εισβολή και διαμαρτύρονταν υπερ μας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου