Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Κραχ απόγνωσηςΚαμιά φορά, σκοτώνοντας χρόνο στο youtube, κοιτώντας άσκοπα βιντεάκια, πέφτεις πάνω σε βίντεο σαν αυτά που σου δίνουν μπουνιά στο στομάχι και σε φέρνουν στα συγκαλά σου. Σαν συνέχεια μιας κουβέντας που είχα σε ένα κυπριακό μπλογκ, όπου μεταξύ σοβαρού και αστείου μου είπαν "οι μαρξιστές είμαστε υλιστές και ξέρουμε να απολαμβάνουμε τα υλικά αγαθά" (!!)και "τις διακοπούλες μας θα πάμε και τα λεφτά μας θα φάμέ όσο είναι φρέσκα", αφιερώνω το παραπάνω βίντεο, που δείχνει ότι τα πράγματα και η φιλοσοφία τους δεν είναι ακριβώς έτσι... Σκοπός δεν είναι μόνο να περάσω τύψεις την απάθειά μας, αλλά να δείξω ποιο σύστημα συντηρούμε με την ανοχή μας, δίνοντας εκατομμύρια απο τα κρατικά ταμεία σε τράπεζες, χωρίς αποφασιστικά βήματα για μείωση της ανεργίας.
Αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε τα παρακάτω μέτρα καθημερινή συνήθεια, πέραν των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων που έχουν κι αυτές τον λόγο τους:
Επιχειρήσεις που απολύουν με τέτοιο τρόπο το προσωπικό τους και δεν τους πληρώνουν άδειες και αποζημιώσεις να τις μποϋκοτάρουμε.
Να μην πατούμε το πόδι μας σε πολυθενικές επιχειρήσεις που με τον αθέμιτο ανταγωνισμό τους απειλούν την τοπική οικονομία και καταστρατηγούν τις συμβάσεις εργασίας με τα εξαντλητικά τους ωράρια.
Να συνεισφέρουμε οικονομικά σε οργανώσεις που σκοπό έχουν την βελτίωση της ζωής σε χώρες όπου κυριαρχεί η πείνα και η δυστυχία.
Να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να προσφέρουν στον συνάνθρωπο και να μην τα νοιάζει μόνο η δική τους πρόσκαιρη, υπερκαταναλωτική ευτυχία.
Να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας και τις ανάγκες τους.
Να μην λέμε μόνο ότι είμαστε Χριστιανοί, αλλά να το αποδεικνύουμε και στην καθημερινή μας πρακτική.

Αλλά μια και θίξαμε το πρόβλημα της ανεργίας, παρόλο που είμαι άσχετη και δεν είμαι πολιτικός για να ξέρω τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα μπορούσα να προτείνω 1-2 μέτρα για απάμβλυνση της ανεργίας εκ μέρους του κράτους:
-Δημιουργία δίκτύου συγκοινωνιών σε αστικό και υπεραστικό επίπεδο που θα έχει ως αποτέλεσμα την εργοδότηση οδηγών λεωφορείων παγκύπρια.
-Διορισμός αποφοίτων πολιτικών επιστημών, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στα λύκεια. ( για τα μαθήματα πολιτικής αγωγής, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας αντίστοιχα).
-Εργοδότηση γυμναστών στα δημοτικά σχολεία.
-Και μια και μιλάμε για σχολεία, με τα τελευταία φαινόμενα βανδαλισμών καλός θα ήταν και ο διορισμός παιδονόμων ( η φυλάκων αν προτιμάτε).
- Όσον αφορά τον μακρύ κατάλογο διοριστέων, άνεργων επιστημόνων, στα σχολεία, καλό θα ήταν να καθιερωθούν επιτέλους εξετάσεις και να καταργηθεί ο κατάλογος.
-Επίσης να αποκλειστούν οι διορισμένοι καθηγητές από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και να προτιμούνται αδιόριστοι. Οι τελευταίοι, να καλούνται επίσης για προϋπηρεσιακή κατάτιση προτού διοριστούν. ( εφόσον πληρώνονται για την παρακολούθηση).
-Να επεκταθεί ο θεσμός των επιμορφωτικών μαθημάτων και να δικαιούνται να διδάξουν και απόφοιτοι γυμνασίων αν έχουν ιδιαίτερες επιδόσεις σε κάποιο τομέα (π.χ κηπουρική, διακοσμητική, κτλ). Να γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα και όχι μία και να πληρώνονται οι διδάσκοντες ικανοποιητικά. Να μπορούν να παρακολουθήσουν και παιδιά κάτω των 16 χρόνων ώστε να δημιουργούνται περισσότερες τάξεις.
- Να λειτουργήσει ο θεσμός του δικηγόρου του πολίτη, έστω σε ημιεπιχορηγημένη-ημιεθελοντική βάση για όσους δεν έχουν λεφτά για μια απλή νομική συμβουλη.

Αυτά βάζει το απλοϊκό μου μυαλό, όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει λιγότερους άνεργους. Εσείς που έχετε παραπάνω μυαλό σκεφτείτε κι άλλους. Το κράτος έχει λεφτά ( το απέδειξε δίνοντας τόσα εκατομύρια στις τράπεζες για "ενίσχυση της ρευστότητας"). Κι αν δεν έχει, έχει η Ευρώπη. Ιδέες χρειάζονται και θέληση. Για να μην τα τινάξουμε τα μυαλά μας ομαδικώς.

Falling apart...Τότε το τραγουδούσαμε, τώρα το ζούμε.

..."Έξοχα"...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου