Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009

"Αρχή σοφίας, ονομάτων/μπλογκεράδων επίσκεψις" (μέρος Β'+Γ+Δ+Ε) UPDATED

Παρόλο που αλλιώς το είχα σχεδιάσει, λέω στο δεύτερο αυτό μέρος να ασχοληθώ με την κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Ένας μικρός οδηγός προς τους αρχάριους ναυτιλλομένους που ξεκίνησαν οι κάφροι αλλά δεν τον συνέχισαν. (Έμειναν στην αφεντιά μου). Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας τους συστήσω ως καλή οικοδέσποινα:

Ας τους πάρουμε αλφαβητικά:

Aceras Anthropoforum


Ο Ακέρας ευδοκιμεί σε καφκάλλες και είναι σπάνιο φυτό με κυπριακές ρίζες. Τολμά και σχολιάζει σε "επικηρυγμένα" μπλογκς (σαν το παρόν), και παρόλη τη ξηρασία έχει πάντα ένα καλό λόγο να πεί. Ανθίζει ενίοτε με παραμύθια και ιστορίες. Υπερασπιστής αδυνάτων, ανθρώπων και φυτών, ξέρει να εκτιμά όσα βρίσκονται στο περιθώριο αλλά όταν τον πιάσουν τα πολιτικά και τα οικολογικά του, τα άρθρα του είναι απροσπέλαστα στους μη κατέχοντας. Ομολογώ ότι στις αρχές νόμιζα πως το ψευδώνυμο του σήμαινε ότι είχε υπολογιστή acer και ότι θεωρούσε το μπλογκ του ενα forum ανθρώπων. Τελικά επρόκειτο για φυτό ονόματι " Aceras anthropoforum".

Αδαής.

Κατα κόσμον Λάκης Φουρουκλάς.Αυτοεξόριστος λογοτέχνης που διαμένει στην Τσαιγκ Μαϊ Έχει μπλογκς και ως επώνυμος και ως ψευδώνυμος. Έχει επίσης μπλογκ αφιερωμένο στα προβλήματα του Αφρικάνικου κόσμου και στην κουλτούρα τους. Το πρώτο κυπριακό μπλογκ στο οποίο πάτησα το πόδι μου, ακολουθώντας κάποιο λινκ. Ομολογώ ότι κάποια διηγήματα του δεν μου άρεσαν στις αρχές και του το είπα με ίσως άκομψο τρόπο.Κάποια άλλα του όμως είναι εξαιρετικά. Μανιώδης φωτογράφος με εμμονή στις αγορές της Τσιαγκ-Μαϊ. Αγαπημένη του φράση " Μέρα-καλή".

Ανευ- Ορίων

Ο μουασίλης της κυπριακής μπλογκόσφαιρας. Προτού αποκτήσει δικό του μπλογκ (στο οποίο μετρά αριθμητικά τις αναρτήσεις λες και πρόκειται να πληρωθεί για κάθε μια απ'αυτές) είχε διατελέσει μανιώδης σχολιογράφος (αντίθετα από την ρόουζ που εν μια νυκτί έγινε και μπλογκερού και μανιώδης σχολιογράφος). Τον "πρωτοσυνάντησα" στο μπλογκ της δασκαλούας, όταν΄το μπλογκ μου είχε τον τίτλο " Παραμεθόρια κι οριακά". Μου την βγήκε με το "Άνευ Ορίων" που του έμεινε. Συνηθίζει να χτυπά κάρτα μετά από κάθε το σχόλιο γι'αυτό και θα δείτε να σημειώνει την ημερομηνία, την ώρα, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα κάτω από κάθε σχόλιο. Εξαιρετικά ενοχλητικός και ακαταπόνητος φορέας της κυβερνητικής προπαγάνδας με ένα εξαντλητικό ωράριο. Είρωνας, ακούραστος και προφανώς με πολύ ελεύθερο χρόνο. Συνοδεύεται ενίοτε από τους Μιχάλη και Κυριάκο, παρόλο που μπορεί και μόνος τους να παίξει σε όλες τις θέσεις. Αγαπημένη του φράση "η συμπαθέστατη κατά τα άλλα Δοκησίσοφη".

Απόστολος

΄Επιμελητής ύλης του "ες γην εναλίαν" και απόστολος στην πατριδοκαπηλεία. Θεωρεί ότι όλοι οι εθνικόφρονες είναι κρυφοσοσιαλιστές και στενάζει για το ότι οι αριστεροί δεν είναι αριστεροί όσο θα έπρεπε. Στο μπλογκ του θα δείτε φωτογραφίες του Λυσσαρίδη και του Τσε Γκεβάρα καρρέ-καρρέ, και έχει για έμβλημά του την σημαία των Φιλικών. Σβήνει σχόλια της υπογράφουσας, κυρίως όταν είναι ευγενική. Ειδικεύεται στην ανάρτηση άρθρων από τον Φιλελεύθερο. Καλύτερα μην τον ρωτάτε επί του θέματος γιατί, πέρα από την ανάρτηση δεν ξέρει και κάτι να απαντήσει. Αντιθέτως οι σχολιαστές του μπλογκ του στήνουν τοίχο μπροστά από την εστία του, καλύπτοντας τα αχαμνά τους με την ανωνυμία. Συνήθεις περσόνες κρούσης, η zatoichi και πλήθος ανώνυμοι. Αγαπημένη του φράση:
"όπως είπε ο Λυσσαρίδης"


Δασκαλούα

Ένα πολύ καλό μπλογκ με θέματα εκπαιδευτικά, προσωπικά, μουσικά και άλλα, αλλά αλλά " closed for the season". Η ιδιοκτήτρια του το έκλεισε για αδιευκρίνιστους λόγους. Υπάρχει ως μουσειακό έκθεμα, με τις τελευταίες ευχαριστίες της στους συμφάγοντας μετ'αυτής οψαρίων εις τινά παραλιακή, μάλλον της Λεμεσού. Τελευταία ανήρτησε έναν απολογητικό λόγο για την μέχρι τώρα μπλόγκιγκ πορεία της λέγοντας " εν επήρα τζιαι το μπλόγκιγκ ποττέ στα σοβαρά, με την έννοια του να θωρώ τζιαι να ξαναθωρώ το κείμενο πριν να το ανεβάσω στο ίντερνετ". Μάλλον κάποιος της την είπε,ή θέλει να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και τώρα θα τα περνά όλα από ψιλό κοσκίνισμα. (Νομίζω η στάση της tubemap στο προτελευταίο της ποστ, θα βοηθούσε την δασκαλούα να αποενοχοποιήσει την ενασχόλησή της με το μπλόγκιγκ). Αγαπημένη της φράση : "He who can't do, teaches".

Δρακούνα
Η βασίλισσα της πρόκλησης. Ξέρει να προκαλεί με αναρτήσεις κοροϊδευτικές και αποκαλεί όσους αντιδρούν ανεγκέφαλους. Συνήθως όμως (όπως και ο Απόστολος) δεν απαντά η ίδια αλλά οι πολυπληθείς θαυμαστές της. Διαπρέπει σε ποστ με αφορμή εθνικές επετείους, κηδείες και άλλα επίκαιρα, αποκαθηλώνοντας τους πρωταγωνιστές. Επιδέξια είρωνας, αμολά φοβερές ατάκες και πολύ συχνά αυτοσαρκάζεται για τον καινούργιο της ρόλο ως μητέρα επιμένοντας να μην την βλέπουμε απλά ως τέτοια. Μας υπενθυμίζει συχνά τα πτυχία της και επιλέγει αυτό λέμε στα κυπριακά "κοντροβέρσιαλ" θέματα υιοθετώντας ακραίες θέσεις που προκαλούν ακόμα πιο ακραία σχόλια. Προς τιμήν της δεν έχει διαγράψει ποτέ κανένα. Τελευταία διακρίνεται και ως δημιουργός βίντεο στο youtube και συγγραφέας νουβέλων γεμάτες από "τεχνικές λεπτομέρειες" που μόνο μια νεόπλουτη Λευκωσιάτισσα ξέρει σε βάθος. Αγαπημένες της φράσεις: όσες είναι γραμμένες στα αγγλικά.


Διάσπορος.

Καλά αλφαβητικά έπρεπε να είναι πιο πάνω αλλά όπως θα έλεγε κι ο ίδιος σε άπταιστην κυπριακήν "λέηντις φέρστ" . Μια νησίδα δροσιάς (άλλος έχει το όνομα και άλλος την χάρη) στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Προτού δημιουργήσει ποστ, διετέλεσε κι αυτός σχολιογράφος με καυστικά σχόλια επί της κυπριακής νοοτροπίας με τη ματιά ενός ανθρώπου της διασποράς. Μουσικός το επάγγελμα και ερασιτέχνης ποιητής με την αισθησιακή έννοια, διερμηνεύει τον γύρω του κόσμο με χιούμορ, ευαισθησία και λυρισμό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνομιλία των δύο κουλτούρων, κυπριακής και αμερικάνικης στις αναρτήσεις του και η φυσιολατρεία του. Δεν έχει αναστολές να χώσει μια γαλοπούλα ελεύθερας βοσκής στο φούρνο με τα "πόθκια ισιαπάνω". Γράφει σε μια κάπως απηρχαιωμένη κυπριακή διάλεκτο αλλά δεν δέχεται να του κάνουν αρνητικές κριτικές σε οτιδήποτε γράφει. Ίσως και να μην είναι και αναγκαίο αφού πολλά τα παραδέχεται κι ο ίδιος (αλλά συνεχίζει να έχει αλλεργία όταν του τα τονίζουν άλλοι-όπως οι περισσότεροι από εμάς). Αυτό δεν οφείλεται σε εγωϊσμό αλλά σ'έναν ιδιόμορφο παλιμπαιδισμό. Παρ'όλα αυτά δεν παει από του να είναι ευχάριστος και αξιαγάπητος. Και όταν το λέει αυτό μια Δοκησίσοφη, σημαίνει ότι..το έχει το x-factor...mmm?Αγαπημένη του φράση " να'σαι καλά!"

Δρ.Psychia

Που την θυμήθηκα τωρά τούτην? Τέλοσπάντων, γιορτινές μέρες είναι ας πούμε καμιά καλή κουβέντα. Παρόλο τον αυτοσαρκασμό του ψευδωνύμου, όπως και αυτού της sike, το κοριτσάκι είναι μια χαρά κοριτσάκι. Καμία σχέση με ψυχοπαθείς. Και άμα λεμε καμία, Καμία. Μακριά από μας με μετριασμό αποκλεισμένοι. Πρόκειται για 25 χρονη ψυχίατρο αποφοιτήσασα απο τον προσφιλή (μαζί με την Βουλγαρία και την Αγγλία) φοιτητικό προορισμό των Κυπραίων, την Ουγγαρία. Η πρώτη που διέγνωσε από ποια ψυχασθένεια πάσχει η δοκησίσοφη. Αρέσκεται σε προσωπικές (ανιαρές) ιστορίες με ην ίδια πρωταγωνίστρια στην οποία παλεύει να δώσει ένα χολιγουντιανό προφίλ τύπου
"Bridget Jones'diary", μη παραλείποντας να εκθειάζει...τα προσόντα της, τα οποία εκθιάζουν και άπειροι θαυμαστές. Παρόλο το χιούμορ των ποστ ενοχλείται φοβερά όταν οι σχολιαστές επιχειρούν το ίδιο και τους αποκλείει με μετριασμό. Σιχαίνεται τους χοντρούς και τις χοντρές και σκέφτεται να εισηγηθεί ψυχασθένεια που να σχετίζεται με την παχυσαρκία. Παρόλες τις σπουδές της, ακόμα να της πεί κάποιος ότι ένας στοιχειώδης κανόνας της δημοκρατίας, απαιτεί όταν μιλάς για κάποιον και του αφιερώνεις και δύο ποστ, τον βγάζεις από τον μετριασμό για να πεί την γνώμη του. Αγαπημένη της φράση " η psychia τότε"


ελατοχελίδονο

Αργόσχολος φοιτητής της Αγγλίας. Γράφει ποστ μόνο όταν έχει εξετάσεις. Τα καλοκαίρια, όταν έχει πανσέληνο, ακούει κανάλι 6.

Εντελέχεια

Εκ Πάφου ορμώμενη, λακωνική και περιεκτική στις αναρτήσεις. Βασικό στοιχείο οι εικόνες, γύρω από τις οποίες περιστρέφεται συχνά και το θέμα. Τελευταία είτε στερείται έμπνευσης είτε απλά έχει καλύτερα πράγματα να κάνει. Μάλλον πρόκειται περί ατόμου που βαριέται εύκολα και γι αυτό την κατανοούμε απόλυτα. Μα απόλυτα.


Ζαππατίστας


Το "πνεύμα της αναρχίας" στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Ελλαδίτης, διετέλεσε φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο κατάφερε να τον απαλλαχτεί δίνοντας του πτυχίο το καλοκαίρι. Τα ποστ του σατυρίζουν την επικαιρότητα, ή διεκτραγωδούν τις εμπειρίες που είχε στην Κύπρο. Απρόβλεπτη η θεματολογία του : ένα ποστ με πολιτικές αναλύσεις, μπορεί και να ακολουθήσει ένα ποστ με τους στίχους του αγαπημένου του τραγουδιού.


Ηλιόδεντρον


Ποιητικό μπλογκ με ιδιοκτήτρια μια φευγαλέα παρουσία, εκ Λεμεσού ορμώμενη, που όπως διακριτικά εμφανίζεται, έτσι διακριτικά εξαφανίζεται. Ένα μπλογκ με συνέπεια στο ύφος και στη θεματολογία. Διετέλεσε επισκέπτρια παλαιών μπλογκς όταν η γράφουσα ήταν σε καλύτερες φάσεις. Ξέρει να υπερασπίζεται και να τιμά φασματικές έστω φιλίες και ποιητικές συγγένειες. Αγαπημένη φράση: "θέλω να ξέρεις".

Idiot mouflon

Μινιμαλιστικό μπλογκ απ'΄ολες τις απόψεις. Παρότι ο ιδιοκτήτης παλεύει να διαμορφώσει το προφίλ του αναρχικού και του χαλαρού, έκανε ολόκληρη εκστρατεία, κλαιγόμενος δεξιά αλλά κυρίως αριστερά, για το χάλι στο "τσαρδί" του από την "τρελλή την δοκησίσοφη, την ψυχοπαθολογία της οποίας δεν θέλει να ενθαρρύνει δίνοντας της το δικαίωμα να κάνει πλάκα (που ξανακούστηκε)". Στην εκστρατεία συμμετείχε φιλικά και ο Λεξιπένητας, φορώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα "Ναι στα Dokisisofi-free blogs"
(το "Ναι" ήταν από προηγούμενη αποτυχεμένη εκστρατεία και το κράτησαν) .Αποδελτιώνει σχόλια της δοκησίσοφης από το μπλογκ του Αντίχρηστου και γυρίζει διάφορα μπλογκς κολλώντας τα ξεκομμένα από την διεύθυνση, μην τυχόν και τον κατηγορήσει κανένας ότι απολαμβάνει να διαβάζει το μπλογκ ενός πρωτοπόρου. Γενικά έχει ανασφάλειες και εμμονές αλλά έχει φοβερό γούστο στη μουσική αυτό είναι αλήθεια. Επίσης, παίζει με τις λεξούλες και τις χρωματίζει θεωρώντας τις αναρτήσεις του ως τα μουροχαβλικά γκράφφιτυ ενός σαραντάρη. Μια φορά κάθε τόσο γράφει και κάτι θεωρητικό και φευγάτο που το πογιατίζει με μανία. Αγαπημένη του φράση "το τσαρδί μου"

Κυριάκος
Μπλογκ στο οποίο δεσπόζουν βιντεάκια από το youtube και σκίτσα (αν και μετά τον θάνατο του τέως προέδρου, ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου κατέληξε χωρίς εχθρό και παραμέλησε το ιστολόγιο του). Καλύτερα μην τον ρωτάτε ούτε αυτόν σχετικά με το περιεχόμενο των διαλέξεων που ανεβάζει. Δεν έχει ιδέα. Τώρα γιατί ασχολείται;Απορίας άξιον. Αποφεύγει τα κείμενα, διαπρέπει όμως ενίοτε ως σχολιογράφος στα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με προσβλητικά σχόλια. Το παίζει άθεος αλλά το βρίσκει δύσκολο να απαλλαγεί από την μεταφυσική μιας καθοδηγούσας αρχής. (με άλλα λόγια δεν ξέρει τί του γίνεται). Πιστεύει ακράδαντα ότι η αγάπη προς τα ζώα συνεπάγεται..μισανθρωπισμό (όπως ευθαρσώς δήλωσε σ'αυτό εδώ το μπλογκ) Τελευταία μαστίζεται και από άλλες συνωμοσιολογικές εμμονές που αφορούν διπλές ταυτότητες σχολιογράφων και μπλογκεράδων. (θεωρεί ότι..δοκησίσοφη και Μενέλαος είναι ένα και το αυτό!!!!!) Αισθάνεται ότι υπάρχει μόνο ως κολαούζος και γι αυτό θα τον δείτε να παίζει τον ρόλο του συνηγόρου άλλων μπλογκς σε σημείο που να έχει άποψη ακόμα και για τα λινς του κάθε μπλογκ. Περίεργη φάση υπαρξιακής ανασφάλειας και ψευδοφιλοσοφικής επιδειξιομανίας.
Αγαπημένη φράση "καλά λένε τελικά ότι.."

Κακομούτσουνος


Παρόλο τον τίτλο του μπλογκ και το μότο του , εντούτοις το ψάξιμο του ιδιοκτήτη μένει μέχρι εκεί. Από τα πιο ανιαρά και ανάλατα μπλογκς στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Μάλλον διευθύνεται από βαριεστημένο μεσήλικα δημόσιο υπάλληλο εκ Λεμεσού ορμώμενο εκτοπισθέντα από την Αμμόχωστο.Οι αναρτήσεις του είναι μινιμαλιστικές, περιορισμένες, σαν κοπάνα από αγγαρεία που καταλήγει να είναι κι αυτή αγγαρεία. Εξ ου και η εικασία μου ότι πρόκειται περί δημοσίου υπαλλήλου. Έχει τις ίδιες ανάγκες του "συνανήκειν" (κομματικού και όποιου άλλου παρέχει ασφάλεια) με τον Κυριάκο γι'αυτό και φροντίζει να είναι συνεπής στην συνμπλογκική νομιμοφροσύνη μέ την συναντίληψη περί των κοινών εχθρών. Εννοεί τα σχόλια που του γράφουν στο μπλογκ σαν φιλοφρονητικές επισκέψεις με σοκολατάκια, γι'αυτό και ερωτήσεις να του θέσουν και προκλήσεις να του κάνουν, απαντά σε όλους συλλήβδην, με το βαριεστημένο "σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια". Μάλλον η αφυπηρέτηση αργεί.(συνεχίζεται)

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου