Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

"Μικρά Ανέκφραστα Ζώα" του Ντεϊβιντ Φόστερ Γουάλας (συνέχεια μετάφρασης)

«Η αγαπημένη μου λέξη», λέει ο Άλεξ Τρεμπέκ είναι το «γλοιώδες». Είναι η αγαπημένη μου λέξη, ιδίως όταν συνοδεύεται από τη δεύτερη αγαπημένη μου λέξη, που είναι το «μουνόπανο». Κοιτάζει το γιατρό. « Απλά διασυνδέω. Είναι εντάξει να διασυνδέω, έτσι;».
Ο ψυχίατρος του Άλεξ Τρεμπέκ δεν λέει τίποτα.
«Ένα όνειρο» λέει ο Τρεμπέκ. «Έχω αυτό το επαναλαμβανόμενο όνειρο με μένα να στέκομαι έξω απ’το παράθυρο ενός εστιατορίου, παρακολουθώντας έναν μάγειρα να αναποδογυρίζει τηγανίτες. Μόνο που αποδεικνύεται ότι δεν είναι τηγανίτες αλλά φάτσες. Παρακολουθώ έναν τύπο με καπέλο μάγειρα να αναποδογυρίζει φάτσες με μια σπάτουλα.
Ο ψυχίατρος σχηματίζει κάτι σαν καμπαναριό ενώνοντας τα δάχτυλά του και κοιτάζει την οροφή του.
«Σκέφτομαι μήπως απλά είμαι κουρασμένος» λέει ο Τρεμπέκ. « Σκέφτομαι μήπως είμαι εξουθενωμένος μέχρι το κόκκαλο. Με κουράζει ακόμα και η γεύση των δοντιών μέσα στο στόμα μου. Με κουράζουν τα πάντα. Η δουλειά μου είναι ανυπόφορη. Θέλω να επιστρέψω πίσω στο μόντελιγκ. Με πονάνε οι μύες του προσώπου μου από τα αναγκαστικά χαμόγελα. Η υπερβολική λακ στα μαλλιά μου άρχισε να συγκεντρώνει μύγες. Δεν μπορώ να βγαίνω πια έξω τις νύχτες»
«Το κορίτσι αυτό με το οποίο δουλεύεις», λέει ο γιατρός.
«Και άσε που ο Κόνβεϋ ανακάλυψε σήμερα ότι έχει ένα κίτρινο δόντι» λέει ο Τρεμπέκ. «Για πες μου ότι αυτός είναι καλός οιωνός, μπορείς;»
«Αυτή η διαγωνιζόμενη για την οποία μου μιλάς συνέχεια»
«Έχασε» λέει ο Τρεμπέκ, τρίβοντας το μεσορούθουνο του. «Έχασε χτες. Μα καλά, ποτέ δεν διαβάζεις εφημερίδες; Εχασε απ’τον ίδιό της τον αδερφό, μετά που η Τζάνετ και ο υπεύθυνος παραγωγής έμπασαν το μπασταρδάκι μέσα, μετά από πέντε ακροάσεις και έναν πίνακα γεμάτο με ερωτήσεις για ζώα»
Ο ψυχίατρος παίζει με τα βλέφαρά του για λίγο. Είναι σκούρα με κλίση προς τα πάνω, σχεδόν κολλημένα.

«Είχε παιχτεί μεγάλη πουστιά πίσω απ’όλα αυτά» λέει ο Τρεμπέκ, χτυπώντας ρυθμικά τη γροθιά του. « Τα ξέρω από τέταρτο χέρι αλλά έτσι έχουν. Οι γονείς εγκατέλειψαν τα παιδιά τους, όταν ήταν ακόμη μωρά. Ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Τον Λαντ. Μπορείς να φανταστείς έναν πρωταθλητή να τον λένε Λαντ; Ο Λαντ ήταν αυτιστικός. Αυτός και το κορίτσι εγκαταλείφθηκαν κάπου, στο μέσο του πουθενά. Φρικτό. Αυτή υιοθετήθηκε και ο αδερφός της μπήκε σε ίδρυμα. Σ’ένα δημόσιο ίδρυμα. Αυτό το απελπιστικά αυτιστικό παιδί, το οποίο όπως αποδείχτηκε, είχε κατορθώσει να αποστηθίσει ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια « Laplace Data Guide»
Και οι δυό, από παιδιά είχαν καταφέρει να μάθουν απ’έξω αυτό το πράγμα. Και να φανταστείς πώς νόμιζα ότι εγώ ήμουν που είχα μια σάπια παιδική ηλικία, ως αγόρι. Ο Τρέμπεκ, κουνάει το κεφάλι. « Αλλά τον παραμέρισαν, και το κορίτσι υιοθετήθηκε από κάποιους ανθρώπους στο Λα Τζόλλα, οι οποίοι, όπως κατάλαβα, δεν ήταν και η κορωνίδα των ανθρώπων. Το έσκασε. Ήρθε στο σόου. Τσάκισε πολλούς κώλους. Έπαιξε τίμια και αγωνίστηκε σωστά χωρίς αηδίες. Χρησιμοποίησε τα λεφτά που κέρδισε για να ξεχρεώσει κάποιους απλήρωτους λογαριασμούς για τον αυτισμό του Λαντ. Τον μετέφερε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο σε μια ερημιά, το οποίο υποτίθεται πως ειδικευόταν στο να... βγάζει τον γιάνκι μέσα απ’τους ανθρώπους. Να τους βγάζει στον κόσμο.» Ο Τρεμπέκ παίρνει αναπνοή.

«Και υποθέτω τον έβγαλαν έξω για τα καλά», λέει, « τουλάχιστον μέχρι το σημείο να μπορεί να μιλά. Εντούτοις, συνεχίζει ακόμα να κρύβει το κεφάλι στη μασχάλη του κάθε που δημιουργείται ένταση. Επιπλέον έχει παράξενο παρουσιαστικό. Παρόλα αυτά έρχεται και την ξετινάζει μ’αυτή του την ρέντα στις ερωτήσεις που αφορούν ζώα». Ο Τρέμπεκ παίζει με το μανικέτο του.

«Και τώρα αυτή έχει φύγει»
« Μου είχες πει την περασμένη φορά, πως νόμιζες πως την αγαπούσες».
« Είναι λεσβία» λέει ο Τρέμπεκ κοφτά. « Είναι λεσβία, πέρα για πέρα. Νομίζω είναι απ’αυτές τις πολιτικές λεσβίες. Το γνωρίζεις αυτό το είδος; Αυτό το είδος που έχει θυμό; Αυτή κοιτάζει τους άντρες λες και της βρωμίζουν τον αέρα. Επιπλέον, έχει σχέση με την επικεφαλή στην έρευνα, και αν δεν νομίζεις ότι το F.C.C δεν πήρε είδηση γι’αυτήν μικρή σχέση τότε έχεις μια άλλη..»

« Ελεύθερη διασύνδεση», υποδεικνύει ο γιατρός.
« Συνδεδεμένος με την εικόνα της;»
« Δεν έχω κανένα πρόβλημα μ’αυτό»
Κάλεσα το κορίτσι για καφέ, ή για Tab, πριν από χρόνια, απ’την αρχή, στο φουαγιέ της διεύθυνσης, και μου χάρισε αυτό το υποσχετικό χαμόγελο. Μου είπε ότι ποτέ δε θα μπορούσε να καταναλώσει καφεϊνη με ένα άνδρα που φορούσε ψηφιακό ρολοϊ. Στο διάολο τι λέει. Μου έδειξε το μεσαίο της δάχτυλο στην τηλεόραση. ’Εκοψε τα μαλλιά της πρώτο νούμερο. Μερικές φορές μοιάζει με βαμπίρ. Μια φορά, στο «κλουβί» των διαγωνιζομένων, το «κλουβί» των διαγωνιζομένων είναι ο χώρος στον οποίο εχουμε όλους τους διαγωνιζόμενους για όλες τις εκπομπές, μια φορά τα φώτα στο «κλουβί» αναβόσβηναν, έχουμε λάμπες φθορισμού, και είπε να την βγάλουν στο διάολο έξω από κει μέσα, ότι οι λάμπες που αναβόσβηναν την έκαναν να νιώθει όπως αν έβλεπε έναν εφιάλτη. Και όντως υπήρχε μια αίσθηση εφιάλτη μ’αυτό το φως θυμάμαι. Λες και η ατμόσφαιρα είχε σφυγμό. Σαν αίμα. Όλοι στο «κλουβί» αναστατώθηκαν». Ο Τρεμπέκ χαϊδεύει το μουστάκι του. «Παράξενο κορίτσι. Υπάρχει κάτι το αλλόκοτο πάνω της. Όταν χαμογελάει τα πράγματα φωτίζονται, αποκτούν νόημα. Κατά κάποιο τρόπο αυτό όμως τους αφαιρεί οτιδήποτε το διασκεδαστικό.
«Την αγαπώ, νομίζω» λέει ο Τρεμπέκ. « ‘Εχει τον τρόπο της μ’ένα μέρος πληροφοριών . Το να την βλέπεις παράλληλα με μια απάντηση….Υπάρχει άραγε τέτοιο πράγμα σαν το νοητικό χάδι; Μας φαντάζομαι μαζί: σε ακρογιαλιές, με τ’άστρα ν’ ανάβουν σαν φωτάκια..»
« Και η ερευνήτρια αυτή, με την οποία έχει σχέση;»
«Ένα αρκετά καλό κορίτσι. Ένα χοντρό, φιλικό κορίτσι. Όχι εξαιρετικά έξυπνο. Λίγο συναισθηματική. Έχει αυτή τη σχέση θαυμασμού και αηδίας με την μητέρα της». Ο Τρέμπεκ βυθίζεται στις σκέψεις του. « Η άποψή μου είναι ότι η Φαίη ανήκει στο είδος εκείνο των κοριτσιών που σερφάρουν συνεχώς στις σκέψεις τους. Με καταλαβαίνεις; Δεν έχει τον έλεγχο για το που την οδηγούν, αλλά ούτε και αφαιρείται εντελώς. Μια σέρφερ ψυχής. Αλλά με μια εμφάνιση που τρομάζει, παρόλο που είναι ακόμα νέα. Αυτά τα μαύρα, βαθουλά μάτια που μαγνητίζουν. Ολοστρόγγυλα και μαύρα. Εντυπωσιακό μπούστο όμως.
«Καυγάδες με την μητέρα της;»
« Η μάνα της Φαίη είναι μια από τις πιο πιεστικές εκτελεστικές παραγωγούς. Σπαταλά πολύ χρόνο βασανίζοντας τον εαυτό της με έμμονες ιδέες για το ότι δε βασανίζεται αρκετά από έμμονες ιδέες με το γεγονός ότι για σκηνοθέτη μας έχουμε την γυναίκα του πρώην άντρα της»
«Μια γυναίκα;»
« Την Τζάνετ Λέρνερ Γκόνταρντ. Την χειρότερη σκηνοθέτρια με την οποία έχω δουλέψει. Η Ντη την μισεί. Στη Τζάνετ αρέσει να παίζει με το μυαλό της Ντη• πρόκειται άλλωστε με ένα μυαλό που πανθολομολογουμένως τείνει να ξεχειλίζει από τζην. Στην Τζάνετ αρέσει να τοποθετεί ύπουλα μικροπραγματάκια που να θυμίζουν στην Ντη τον πρώην της,αφήνοντας τα στην θυρίδα της Ντη στο γραφείο. Παλιοί λογαριασμοί, καρφίτσες γραβάτας. Παίζει με το μυαλό της Ντη. Η Ντη επιμένει με πάθος στο να μένει αδρανής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον, ούτε στη δουλειά»
«Είσαι συνδεδεμένος με την εικόνα αυτού του προσώπου;»
«Ξέρεις γι’αυτά τα υπερμοντέρνα όπλα, στα οποία οι μηχανισμοί σκόπευσης είναι πολύ περισσότεροι από τους μηχανισμούς εκπυρσοκρότησης; Η Ντη είναι σαν αυτά. Θεέ μου πόσο φοβάμαι μήπως είμαι κι εγώ έτσι».Ο ψυχίατρος θεωρεί ότι έκαναν ότι μπορούσαν για σήμερα Δείχνει στον Τρεμπέκ την πόρτα.
« Μου αρέσει επίσης η λέξη κοκετάρομαι» λέει ο Τρεμπέκ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου