Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008

Τέλος για το Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα
Μετά από 13 χρόνια μαχόμενης δημοσιογραφίας στα πλαίσια της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» τα μακριά χέρια της εξουσίας και της λογοκρισίας διέταξαν τον τερματισμό της συγκεκριμένης εκπομπής τον Μάη που μας πέρασε.
Στην τελευταία εκπομπή έγινε μια αναδρομή στην δεκατριάχρονη σταδιοδρομία της εκπομπής.

Η τελευταία εκπομπή, προβλήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουνίου, στις 22:00 στην ΕΤ1 και έγινε μια μικρή ανασκόπηση των 13 αυτών χρόνων. Η εκπομπή αυτή την οποία παρακολουθούσαμε κι εμείς στην Κύπρο και το υλικό της βρισκόταν αρχειοθετημένο σε σχετική ιστοσελίδα με πρόσβαση ακόμα και στα κείμενα. Ήταν μια εκπομπή που έβαζε το μαχαίρι στο κόκκαλο και ήταν ζηλευτή για το επίπεδο της έρευνας και της τεκμηρίωσής της.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα συμπαράστασης «Από το 1996, όταν και ξεκίνησε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, μέχρι σήμερα, ο φακός της εκπομπής έχει βρεθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου για να παρακολουθήσει και να καταγράψει τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα, αλλά και τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά: στη Γιουγκοσλαβία ο Στέλιος Κούλογλου μεταδίδει ζωντανά από το στούντιο της σερβικής τηλεόρασης, λίγες ώρες πριν αυτή γίνει κι επίσημα στόχος των νατοϊκών δυνάμεων, ενώ ξαναζωντανεύει μια συνταρακτική ιστορία αγάπης. Στην Κούβα συνομιλεί με τους στενότερους συνεργάτες του Τσε και παρακολουθεί τον Φιντέλ Κάστρο εν μέσω τροπικής καταιγίδας, ενώ στη Βενεζουέλα αποκαλύπτει το «πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα» της ιστορίας... Στον Ισημερινό καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές του πλανήτη. Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίων Τεξάκο χρησιμοποίησε την ζούγκλα του Αμαζονίου ως χωματερή για τα τοξικά απόβλητα της εξόρυξης του πετρελαίου. Στη Βολιβία συναντά τον Εβο Μοράλες, τον πρώτο ινδιάνο πρόεδρο της Λατινικής Αμερικής.

Συζητά για την αλλαγή του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν με την Μασουμέ Εμπτεκάρ, τη γυναίκα που 29 χρόνια πριν είχε καταλάβει με τους συμφοιτητές της την αμερικάνικη πρεσβεία. Επισκέπτεται το «γείτονα με τα πολλά πρόσωπα», την Τουρκία, και συναντά το φίλο του δημοσιογράφο Ραγκίπ Ντουράν την ημέρα της απελευθέρωσης του από τη φυλακή. Εξετάζει τα αίτια των Σεπτεμβριανών, καταγράφει τις αναμνήσεις Τούρκων κι Ελλήνων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την Τουρκία στο μετέωρο βήμα της ένταξής της στην ΕΕ. Στην Ιταλία αναζητεί τα αίτια της δολοφονίας του Άλντο Μόρο και συνομιλεί μέσα από τη φυλακή με τον «εγκέφαλο» της ιταλικής τρομοκρατίας, ενώ στη Γερμανία προσπαθεί να ξορκίσει το φάντασμα του τείχους, εξετάζοντας τα αίτια που οδήγησαν στο «απίστευτο 1989». Στην Ολλανδία καταγράφει την εμφάνιση του «Μεγάλου Αδελφού» κι εξετάζει το ζήτημα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, ενώ στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία ερευνά το τι τελικά φτάνει στο πιάτο μας και αναρωτιέται προς τα πού οδεύει ο πλανήτης γη...

Ο φακός του ΡΧΣ είναι παρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες την 11η Σεπτεμβρίου. Συναντά δημοσιογράφους, διανοούμενους, πρώην πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ανθρώπους που επέζησαν τη μέρα εκείνη κι ερευνά τα αίτια και τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων. Εισβάλλει στα πολιτικά παρασκήνια και μαθαίνει τι σημαίνει «διαπλοκή αλά αμερικανικά» και πως μπορεί κανείς να κλέψει το Λευκό Οίκο. Παρακολουθεί στενά τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συνομιλεί με υποστηρικτές, αντιφρονούντες και «θύματα» του πολέμου. Εξετάζει το ζήτημα της κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συναντά τον άνθρωπο που η φωτογραφία του έγινε σύμβολο της κόλασης στις αμερικανικές φυλακές του Ιράκ…

Εδώ και 13 χρόνια η δημοσιογραφική ομάδα του ΡΧΣ καταγράφει συστηματικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η κατοχή, αντίσταση και ο εμφύλιος, η δεκαετία του 60, το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η πορεία της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας από την είσοδό της στην ΕΟΚ, έως την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ.

Όσο για τη σύγχρονη Ελλάδα, της κάνει το πορτρέτο εξετάζοντας φανερά αλλά και ανομολόγητα προβλήματα της: Ο ρατσισμός και ξενοφοβία, ναρκωτικά, ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί, αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία. Επισκέπτεται τους σκουπιδότοπους της χώρας, και καταγράφει τις περιβαλλοντικές πληγές της Ελλάδας. Αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ελληνική βιομηχανική ιστορία, μοναδικό περιστατικό του «πολιτισμού που σκοτώνει».

Από το 1996 και επί δεκατρία συνεχή χρόνια, η εκπομπή βρίσκεται στον κατάλογο των καλύτερων τηλεοπτικών προγραμμάτων και έχει επανειλημμένως επιλεγεί για να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή, ενώ της έχει απονεμηθεί δύο φορές το «Euro-Comenius», το ευρωπαϊκό βραβείο για ιστορικά ντοκιμαντέρ..»

Ποιες είναι όμως οι εκπομπές που δεν άρεσαν αλήθεια; Η επίμαχη εκπομπή δεν ήταν μόνο η «Από το Μάο στους Ολυμπιακούς αγώνες» αλλά και η συγκεκριμένη για «την γενιά των 700 ευρώ». (Περισσότερα :http://www.rwf.gr/ekpombes.php?full_list=1&is_posted=1)

Στην ιστοσελίδα της ομάδας (γκρουπ) συμπαράστασης στην εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογκλου, που έχει δημιουργηθεί στο facebook, βρίσκεται «δημοσιευμένη» επιστολή της ΕΡΤ με ημερομηνία 12/5 και το παρασκήνιο που προηγήθηκε. Υπάρχουν επίσης συνδέσμοι σε σχετικά petitions, ενώ πληροφορούμαστε και για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε η εν λόγω ομάδα. Αξίζει όμως να δούμε την επιστολή του Στέλιου Κούλογλου που προηγήθηκε της απόλυσης του και με ποιο τρόπο και ποια «δικαιολογητικά» διακόπηκε μια καταξιωμένη πορεία της εκμπομπής 13 χρόνων.

Σε επιστολή λοιπόν που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ αναφέρονταν τα κάτωθι:

»Kύριε Γόντικα,
Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.»


Και η απάντηση ήρθε σαν καταπέλτης:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά... "δεν του αρέσει"...

Είναι απαράδεκτη, αντιφιλελεύθερη αισχρή πραγματικά η διακοπή μιας τέτοιας εκπομπής και μάλιστα με τέτοιες δικαιολογίες. Δυστυχώς τα ΜΜΕ, κυβερνούνται από ανθρώπους ενταγμένους σε γρανάζια και δεν θέλουν τον πολίτη να πληροφορείται και να προβληματίζεται. Τα μακριά πλοκάμια του κράτους, της εξουσίας, των οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων απλώνονται δυστυχώς και κατευθύνουν το τι πρέπει να λεχθεί και τι όχι.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της εκπομπής ( www.rwf.gr) , στην οποία μπορεί κανείς να βρεί αρχειοθετημένες της εκπομπές και να πληροφορηθεί τις εξελίξεις όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι. Φαίνεται ότι ο Στέλιος Κούλογλου, με τη δημοσιογραφική του ομάδα, με μια πρώτη πειραματική απόπειρα δημιουργίας «διαδικτυακού τόπου αξιόπιστης και δημοκρατικής ενημέρωσης, με την ενεργή συμμετοχή των χρηστών» στην διεύθυνση www.banana-republic.gr, προχωρά στην δημιουργία του σταθμού «Tvxorissinora» που θα το αντικαταστήσει.

Σε ανακοίνωση του στις αρχές του Αυγούστου στους φίλους της εκμπομπής αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και του Banana Republic,

Διαβάσαμε με τους συνεργάτες μου με μεγάλη προσοχή τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που κάνατε, όπως επίσης και τις πολύ χρήσιμες επιφυλάξεις σας. Η απάντηση πήρε καιρό, καθώς εν τω μεταξύ επεξεργαζόμασταν ένα οικονομικό σχέδιο που θα κάνει την απόπειρα βιώσιμη.
Τα συμπεράσματα από το διάλογο στο φόρουμ, τα e-mail που λάβαμε, αλλά και τις συζητήσεις που είχαμε μεταξύ μας είναι μέχρι στιγμής τα παρακάτω:
1. Παρότι αρκετοί απ' όσους έγραψαν στο φόρουμ δήλωσαν πρόθυμοι να προσφέρουν τον όβολο τους, ο αριθμός των προσφορών δεν αρκεί για το ξεκίνημα του εγχειρήματος σε πολυμετοχική βάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μικρό τηλεοπτικό σταθμό που θα απασχολεί τουλάχιστον 15 άτομα, τα οποία δε θα πρέπει να αμείβονται με ...700 ευρώ το μήνα - χώρια τα έξοδα λειτουργίας, παραγωγής προγράμματος, κλπ
2. Ο δισταγμός πολλών φίλων να δεσμευθούν είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς δεν υπάρχει δείγμα γραφής γι' αυτό που σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε, αλλά ούτε και διεθνής εμπειρία. Την ίδια στιγμή όμως στην Ελλάδα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός εναλλακτικού φορέα τίμιας, αξιόπιστης ενημέρωσης και ποιοτικής δημιουργικής ψυχαγωγίας.

3. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την ευθύνη να ξεκινήσουμε τον Νοέμβριο το TVxorisinora, που θα αντικαταστήσει το πειραματικό Banana Republic. Σε πρώτη φάση, οι οικονομικοί πόροι του σταθμού θα προέρχονται από διαφημίσεις. Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες αποτελούν την πιο διάφανη μορφή χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία του εγχειρήματος. (Με τον πλούτο των πληροφοριών στο ίντερνετ, κάθε απόπειρα συνδρομητικής λειτουργίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία).
Όσοι φίλοι εκτιμήσουν το περιεχόμενο του σταθμού θα μπορούν στην συνέχεια να συνεισφέρουν είτε με δωρεές ή με την αγορά μετοχών, όταν αυτή αποφασιστεί. Θα υπάρχουν επίσης τα premium memberships, που με μια μικρή ετήσια συνδρομή θα δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη να κατεβάζουν σε καλύτερη ποιότητα (ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν έπειτα και σε οθόνη τηλεόρασης) τα ντοκιμαντέρ ή τις ταινίες που όλοι θα μπορούν να βλέπουν σε streaming video. Εξετάζουμε επίσης και το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων παράπλευρων προϊόντων, από DVD με ντοκιμαντέρ και άλλα video-collection του σταθμού.


4. Η τύχη του σταθμού βρίσκεται όχι μόνο στα δικά μας αλλά και στα δικά σας χέρια. Γιατί δεν πρόκειται για ένα κλασσικό τηλεοπτικό κανάλι, ανεξάρτητα αν μεταδίδεται με συμβατικό τρόπο ή μέσω του ίντερνετ - είδος που τελευταία έκανε την εμφάνιση του. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα, της οποία τα μέλη θα επικοινωνούν μεταξύ τους τροφοδοτώντας με υλικό, ιδέες και γόνιμες συζητήσεις το πρόγραμμα του TVxorisinora
Πιστεύω ότι στην σημερινή Ελλάδα υπάρχουν, ιδίως ανάμεσα στους νέους, πλούσιες δημιουργικές δυνάμεις που δεν μπορούν να εκφραστούν και καταπνίγονται από το αγκυλωμένο, γραφειοκρατικό και εξαρτημένο από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σύστημα των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν από σκηνοθέτες ταινιών και ντοκιμαντέρ μέχρι πολίτες-δημοσιογράφοι (citizen journalism) που διαθέτουν μεγαλύτερες ικανότητες, περισσότερο ήθος και πιο καθαρό μυαλό από την πλειοψηφία των παραδοσιακών ρεπόρτερ που κυκλοφορούν με τουπέ στις οθόνες μας.

Είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία με τις εκατοντάδες κινήσεις και τους ανθρώπους της άγνωστης και δημιουργικής άλλης Ελλάδας. Στις ενημερωτικές εκπομπές, οι κάμερες και τα μικρόφωνα του σταθμού θα είναι ανοικτά στους ανθρώπους που γνωρίζουν ειδήσεις, γεγονότα ή παρασκήνια που επηρεάζουν την πολιτική, την οικονομία ή την καθημερινή μας ζωή, αλλά σπανίως γίνονται γνωστά ή μεταδίδονται.


Μαζί με το γράμμα αυτό, ανεβάσαμε στο Banana Republic και ένα βίντεο που δίνει οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε μια μικρή ερασιτεχνική κάμερα - ακόμη και το κινητό μας τηλέφωνο. Ας ξεκινήσουμε από τώρα, καταγράφοντας από οικολογικές πρωτοβουλίες μέχρι τα κακώς κείμενα της χώρας, τα ψέματα και τις υπερβολές που παρακολουθούμε καθημερινά ή μετατρέποντας σε εικόνες τις ιδέες που έχουμε. Στα βίντεο αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να ανέβουν και να κριθούν στις οθόνες του νέου
Σχεδιάζουμε την καθιέρωση βίντεο-διαγωνισμών στις κατηγορίες:
-Βραβείο Banana Republic ("κακώς κείμενα")
-Βραβείο Πινόκιο (το μεγαλύτερο ψέμα που ακούσατε ή είδατε)
-Βραβείο Ρύπανσης και Μόλυνσης. Ο δήμος, βιομηχανία, ή φορέας με τις χειρότερες επιδόσεις.
-Πράσινo Βραβείο (οι καλύτερες οικολογικές πρωτοβουλίες στην χώρα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη).
-Βραβείο Ανθρωπιάς (οι καλύτερες πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα).
-Βραβείο Ντοκ (τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που θα ανέβουν από ομάδες ή ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ομάδα του σταθμού).
Τα βραβεία θα απονέμονται σε μια ειδική δημόσια εκδήλωση στο τέλος κάθε χρονιάς. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα μέσα από το Banana Republic για το πως θα μπορείτε να τα στείλετε στο σταθμό.

Όλοι μαζί, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια μικρή επανάσταση στην επικοινωνία και την ποιοτική ψυχαγωγία. Ραντεβού τον Νοέμβριο στο TVxorisinora.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ


Συγχαίρουμε από τη μια τέτοιες προσπάθειες αγωνιστικής επανάκαμψης και αντίστασης και τις χειροκροτούμε, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και να δίνουμε άφεση αμαρτιών στους υπαίτιους για τη διακοπή της εκπομπής που έκλεισε το μικρόφωνο στους εν λόγω δημοσιογράφους και σταμάτησε να τους χρηματοδοτεί. Αλλά τι να κάνουμε, είχε να χρηματοδοτήσει καλομοίρες και κακομοίρες, και Γιουροβίζιον της μαζικής βλακώδους αποχαύνωσης. Αλήθεια αυτή η ιεράρχηση δε σας λέει κάτι; Αν είναι δυνατόν…

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου